Saveti i pitanja

Tamne mrlje i fleke na zubima

Nekim od naših pacijenata bilo je neugodno zbog tamnih mrlja i fleka na zubima. Uglavnom se takve mrlje javljaju zbog oralnog zanemarivanja. Zato nema razloga da odlažete posetu zubaru da ne bi zakomplikovali problem. U stomatološkoj ordinaciji DentalLux, dr Dragana Vam može pomoći da vratite osmeh u njegovo najbolje stanje. Pozovite da zakažete termin (018) 511-092.

Razlikovanje različitih mrlja i fleka na zubima

Čišćenje ili rešavanje problema promena boje na zubima, prvo zahteva indentifikovanje kojeg je tipa promena. Pročitajte koju vrstu fleka i mrlja imate i kako da rešite.

Karijes

Jedan od primarnih razloga fleka na zubu je karijes. Karijes ima tendenciju da formira tamnu mrlju koja je indikator propadanja zuba. Postoje brojni načini za lečenje karijesa. Vaš stomatolog odrediće najbolji pristup prema težini karijesa i njegove lokacije i predložiti Vam najbolje rešenje.

Dubinske mrlje

Mnogi nisu svesni da neke mrlje se mogu pojaviti unutar zuba što izaziva neprirodno nijansiranje dentina zuba. Unutrašnje mrlje javljaju se zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, konzumiranja određenih lekove ili čak izlaganju visokim nivoima fluorida. Procedura beljenja zuba može samo malo maskirati unutrašnjih mrlja. Često je bolje promeniti lekove ili stomatološko rešenje kao što je ugradnja faseta.

Površinske mrlje i fleke

Konzumiranje određene količine alkohola, kafe, čokolade i čaja može dovesti do pojavi fleka na zubima. Još jedna štetna navika je i duvan (naročito duvan za žvakanje). Redovna i pedantna oralna higijena može pomoći da se uklone neke od tih mrlja, ali često je potrebna profesionalna usluga beljenje zuba.

Trauma

Ako ste ikada doživeli povredu usta, postoji šansa da se tamne mrlje mogu pojaviti. Tipično, ove mrlje ili fleke su ustvari krv koja je ušla u zub i ostala zarobljena. Kanalno lečenje korena zuba može rešiti ovaj problem.

Bez obzira na vašu situaciju, najbolje je da posetite stomatologa koji će tačno da identifikuje problem i preporuči najbolji stomatološki tretman. Ako vam je potrebna pomoć, mi smo uvek tu da pomognemo.

POZOVITE

(018) 511-092

Radno vreme

08:00-16:00
subotom po zakazivanju

Saveti i pitanja

 • 5 iznenađujućih činjenica o vašim zubima

  5 iznenađujućih činjenica o vašim zubima Vaši zubi ne pomažu vam da brže trčite, skačete ili da dobijete bolje ocene. U stvari, oni samo "sede tamo" Opširnije
 • Tamne mrlje i fleke na zubima

  Tamne mrlje i fleke na zubima Nekim od naših pacijenata bilo je neugodno zbog tamnih mrlja i fleka na zubima. Uglavnom se takve mrlje javljaju zbog Opširnije
 • Mitovi i činjenice o zubima

  Mitovi i činjenice o zubima Tokom godina, stomatologija je napredovala od neprecizne prakse zasnovane na narodnim lekovima do strukturne medicinske discipline koja se oslanja na Opširnije
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Infografik

Grafički prikaz informacija o zubima i zdravlju

Infografik