Saveti i pitanja

5 iznenađujućih činjenica o vašim zubima
Vaši zubi ne pomažu vam da brže trčite, skačete ili da dobijete bolje ocene. U stvari, oni samo "sede tamo" i izazvaju probleme, osim ako ih ne perete dva puta dnevno. Pomalo dosadno (i naporno), zar ne? Pogrešno! Zubi su zapravo prilično fascinantni, a kladimo se da ima dosta stvari koje ne znate o svojim "belim biserima". U nastavku, naveli smo 5 naših omiljenih zabavnih činjenica o zubima koji mogu pomoći da ih vidite u potpuno novom svetlu.

 

1. Zubna gleđ je najtvrđa supstanca u vašem telu

Međutim, to ne znači da treba da "krckate" tvrde bombone ili da koristite zube da otvarate stvari! Iako je vaša gleđ najtvrđa stvar koje vaše telo ima da ponudi, lako se može okrnjiti usled naprezanja ili istrošiti ako jedete previše kisele stvari ili ako ih ne perete pravilno. Dakle, čuvajte svoju gleđ i on će Vas zaštititi.

 

2. U proseku, potrošite 38,5 dana u pranju zuba u svom životu

Smatrajte te dane dobro iskorišćenim. Pranje zuba dva puta dnevno zahteva veoma malo vremena vašeg dana i štiti vas od zubobolje, karijesa, oboljenja desni i čitavog niza drugih problema.

 

3. Takođe ćete proizvesti više od 25.000 litara pljuvačke u svom životu - ili oko dva olimpijska bazena

Zvuči odvratno, ali treba vam biti drago što imate svu tu pljuvačku. Pljuvačka je prirodan način oslobađanja čestica hrane i čišćenja zuba vaših usta. Zajedno sa redovnim pranjem zuba i korišćenjem zubnog konca, imaćete najsjajniji osmeh.

 

4. Svako ima jedinstveni otisak jezika

Baš kao vaši otisci prstiju, otisak vašeg jezika je jedinstven samo za vas. Vaši zubi se takođe razlikuju od bilo kog drugog, zbog čega policija često koriste zube kada utvrđuju identitet. Međutim, drago nam je da uzmaju otiske prstiju umesto otiske jezika!

 

5. Vaši zubi počinju da rastu čak i pre nego što se rodite

Iako se zubi pojavljuju tek kada beba ima 6-12 meseci, oni počinju rast ispod linije desni još u materici. Izuzetno je važno voditi računa o mlečnim zubima pre i posle izbijanja jer svi problemi mogli bi da se nastave i kada deca odrastu.

 

Vaši zubi ne izgledaju sada tako dosadno, zar ne? Ovo je samo mali deo neverovatnih stvari o zubima i ustima - a mi ćemo još toga podeliti sa vama ubuduće!

 

POZOVITE

(018) 511-092

Radno vreme

08:00-16:00
subotom po zakazivanju

Saveti i pitanja

 • 5 iznenađujućih činjenica o vašim zubima

  5 iznenađujućih činjenica o vašim zubima Vaši zubi ne pomažu vam da brže trčite, skačete ili da dobijete bolje ocene. U stvari, oni samo "sede tamo" Opširnije
 • Tamne mrlje i fleke na zubima

  Tamne mrlje i fleke na zubima Nekim od naših pacijenata bilo je neugodno zbog tamnih mrlja i fleka na zubima. Uglavnom se takve mrlje javljaju zbog Opširnije
 • Mitovi i činjenice o zubima

  Mitovi i činjenice o zubima Tokom godina, stomatologija je napredovala od neprecizne prakse zasnovane na narodnim lekovima do strukturne medicinske discipline koja se oslanja na Opširnije
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Infografik

Grafički prikaz informacija o zubima i zdravlju

Infografik