Saveti i pitanja

Četkica za zube
Četkica za zube treba da efikasno čisti površine zuba i usnu duplju, da bude pogodna za rukovanje i da se lako održava (čisti i pere).

Četkice slične današnjim, potiču iz Kine da bi se u zapadnoj civilizaciji pojavile u XVIII veku. Sve do početka XX veka one su bile privilegija bogatih slojeva.

Pranjem zuba četkicom može se očistiti oko 60% zubnih površina koje su dostupne, dok se za čišćenje manje dostupnih površina moraju upotrebiti i druga sredstva (zubni konac, čačkalice za zube, interdentalne četkice). Treba imati u vidu da se čak i primenom velikog broja drugih sredstava za oralnu higijenu, zubi nikada ne mogu idealno očistiti.

interdentalna četkica

Četkica može biti izradjena od prirodnih vlakana (kozija dlaka, svinjska čekinja, jazavičeva dlaka) ili od sintetičkih vlakana (najlon, perlon, i sl.). I ako postoji verovanje da je uvek bolje ono što je prirodno, kada je reč o četkicama za zube, činjenice govore suprotno.

Prirodna vlakna apsorbuju i do 30% vode, nabubre i omekšaju, pa im je efekat čišćenja slabiji. Nakon pranja zuba, treba im više vremena da se osuše. Veštačka vlakna apsorbuju 6-8% vode, neznatno bubre, slabo zadržavaju nečistoću i bakterije, čvrsta su i teže se troše.

Najčešće se preporučuje četkica srednje tvrdoće, dok su meke i ekstra meke posebno pogodne za decu, jer su njihova oralna tkiva nežnija.

Kada vlakna četkice promene pravac i počnu da se kidaju, četkicu treba zameniti novom, jer istrošena četkica ne odgovara osnovnoj funkciji i može oštetiti oralno tkivo. Kod normalne upotrebe (2 puta dnevno), vek trajanje četkice je 2-3 meseca. Posebnu pažnju obratiti dečijim četkicama, jer su mala deca sklona da pri pranju zuba žvaću vlakna što može skratiti vek četkice.

U stomatološkoj ordinaciji DentalLux možete dobiti savete i besplatan pregled vaših zuba. Posetite nas i saznajte više o vašim zubima.

POZOVITE

(018) 511-092

Radno vreme

08:00-16:00
subotom po zakazivanju

Saveti i pitanja

 • 5 iznenađujućih činjenica o vašim zubima

  5 iznenađujućih činjenica o vašim zubima Vaši zubi ne pomažu vam da brže trčite, skačete ili da dobijete bolje ocene. U stvari, oni samo "sede tamo" Opširnije
 • Tamne mrlje i fleke na zubima

  Tamne mrlje i fleke na zubima Nekim od naših pacijenata bilo je neugodno zbog tamnih mrlja i fleka na zubima. Uglavnom se takve mrlje javljaju zbog Opširnije
 • Mitovi i činjenice o zubima

  Mitovi i činjenice o zubima Tokom godina, stomatologija je napredovala od neprecizne prakse zasnovane na narodnim lekovima do strukturne medicinske discipline koja se oslanja na Opširnije
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Infografik

Grafički prikaz informacija o zubima i zdravlju

Infografik