Saveti i pitanja

Lokalna anestezija se koristi da bi se sprečio bol tokom lečenja od strane zubara. Nasuprot opštoj anesteziji, lokalna anestezija izaziva utrnulost predela koji treba da se podvrgne stomatološkoj proceduri.

Koriste se dve vrste lokalnih anestetika. Ubrizgavanjem anestetika sprečava se bol u predelu gde će lečenje biti učinjeno. To funkcioniše tako što blokira nervne završetke na kratak vremenski period.

lokalna anestezija u stomatologiji

Tipovi anestezije

Najčešće se koriste u stomatologiji anestetici: Lidokain, Mepivakaine, Prilockaine i Bupivikaine. Prokaine, koji je bio veoma poznat za stomatološke procedure, mnogo manje se koristi, jer su ga mnogo efikasniji lokalni anestetici danas zamenili. Svi ovi anestici se uvode u usta pacijenta, bilo kroz desni ili obraz, pomoću šprica.

Kombinacija anestetika može se koristiti u zavisnosti od situacije. Takođe, većina dolazi u dva oblika: sa i bez epinefrina (adrenalin). Epinefrin se koristi zato što je vazokonstriktor koji sužava krvne sudove i pomaže da efekat anestezije traje duže.

Tipovi injekcije

Postoje dve vrste injekcija, u zavisnosti od procedure i oblasti koju zubar treba da tretira. Blok injekcija utrne čitav region u ustima, kao što je jedna strana donje vilice. Infiltraciona anestezija utrni manju površinu od jednog do dva zuba. Ona obično ne deluje dobro na donjoj vilici, zbog gustine kostiju.

Utrnulost obično traje od jednog do nekoliko sati i može dati osećaj "debelog jezika i usne" u toku i nakon tretmana.

lokalna anestezija

Ostale anestezije

 • Anestetici koji se sastoje od Benzokaina, Eugenola i oblici Lidokaina se lokalno koristi da različite regione utrnu pre drugih manjih procedura.
 • Azot oksid (N2O), takođe poznat kao "gas smeha", vezuje se za krvne ćelija u plućima i putuje do mozga, ostavljajući euforični osećaj za većinu pacijenata.
 • Opšta anestezija se koristi da pacijenta dovede u stanje pospanosti ili da ih učini potpuno nesvesnim bilo koje vrste bola.

Neželjeni efekti

Lokalni anestetici su najčešći lekovi koji se koriste u stomatološkoj ordinaciji. Sledeći neželjeni efekti, mada retko, mogu uslediti nakon injekcije:

 • Hematom se može formirati kada igla pogodi krvni sud. Anestetik ponekad izaziva trnjenje van ciljane oblasti, usne se mogu opustiti, ali ovi efekti nestaju kada anestezija prodje.
 • Ponekad, adrenalin sadržan u anesteziji (da bi suzio krvne sudove) može da izazove da srce kuca brže, ali efekat traje samo minut ili dva.
 • Parestezija, kad igla može da ošteti nerv, uzrokujući trnjenje i bol posle anestezija. Živac se sam izleči vremenom, a simptomi nestaju za nekoliko dana.

Upozorenja

Alergijske reakcije na lokalne anestetike su veoma retke, ali je ipak važno da ih razmotrite. Vaš zubar Vas može pitati o bilo kakvim alergijama koje možda imate.

Broj injekcija po tretmanu nije neograničen. To je obično varira između dve do pet kod odraslih prosečne težine.

Stomatolog može odlučiti da smanji epinefrin (adrenalin) kod pacijenta koji pati od srčanih oboljenja ili visokog krvnog pritiska.

Preporučuje se da pojedete lagan obrok ili užinu pre odlaska zubaru koji će verovatno koristiti lokalnu anesteziju prilikom tretmana, kako bi se ograničio ubrzani puls posle injekcije.

U stomatološkoj ordinaciji DentalLux dobićete sve odgovore na Vaša pitanja i savete oko anestezije i tretmana.

POZOVITE

(018) 511-092

Radno vreme

08:00-16:00
subotom po zakazivanju

Saveti i pitanja

 • 5 iznenađujućih činjenica o vašim zubima

  5 iznenađujućih činjenica o vašim zubima Vaši zubi ne pomažu vam da brže trčite, skačete ili da dobijete bolje ocene. U stvari, oni samo "sede tamo" Opširnije
 • Tamne mrlje i fleke na zubima

  Tamne mrlje i fleke na zubima Nekim od naših pacijenata bilo je neugodno zbog tamnih mrlja i fleka na zubima. Uglavnom se takve mrlje javljaju zbog Opširnije
 • Mitovi i činjenice o zubima

  Mitovi i činjenice o zubima Tokom godina, stomatologija je napredovala od neprecizne prakse zasnovane na narodnim lekovima do strukturne medicinske discipline koja se oslanja na Opširnije
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Infografik

Grafički prikaz informacija o zubima i zdravlju

Infografik